Stokke - en bygdebok

Fra Kodal bygdeleksikon
Hopp til navigering Hopp til søk
Lorens-berg-stokke-forside.jpg

Lorens Bergs åttende bygdebok. Utgitt 1928.

Lorens Bergs bok om Stokke ble utgitt etter hans død.

Det var sønnen Øivind Berg og arkivar N. Hals som fullførte boka etter Bergs død. N. Hals skriver blant annet følgende i bokas forord:

"Desværre rak ikke Lorens Berg at fuldføre boken og da han sommeren 1924 forstod dette, anmodet han undertegnede om at bringe den til avslutning. Jeg næret store betænkeligheter mot at paata mig dette, dels fordi jeg fandt det vanskelig at fuldføre et arbeide som Lorens Berg hadde paabegyndt og i hvilket linjene allerede var trukket op i detaljer, dels fordi jeg i a]mindelighet nødig vil skrive om en bygd som jeg paa forhaand staar helt fremmed overfor. Men jeg fandt at maatte gi efter for Bergs indtrængende henstilling, ikke mindst fordi hans søn Øivind Berg som i flere aar hadde været sin fars assistent, lovet at arbeide videre sammen med mig.

Vi har forsøkt at fuldføre Stokkeboken efter den oprindelige plan og efter de anvisninger som Lorens Berg i sin tid gav for at forfatteombyttet skulde bli mindst mulig iøienfaldende. Men paa et punkt har vi jkke kunnet følge den oprindelige linje. Lorens Berg benyttet retskrivningen av 1907, men med mange og forholdsvis store avvikelser. Da det ikke har været mulig at gjennemføre denne personlig formede ortografi, har vi været henvist til at holde os til retskrivningen av 1907, hvad desværre har ledet til adskillig inkonsekvens. En stor del av boken, var dels færdig trykt, dels i sats, ved Bergs død."

Boka ble i 1996 utgitt på nytt.

Les "Stokke - en bygdebok"