Sandefjord (før 2017)

Fra Kodal bygdeleksikon
Hopp til navigering Hopp til søk
.

Sandefjord var fram til 31. desember 2016 Andebus nabokommune i sørøst. Fra 1. januar 2017 er tidligere Andebu kommune, Sandefjord kommune og mesteparten av Stokke kommune slått sammen til nye Sandefjord kommune. Denne artikkelen handler om Sandefjord kommune før 2017.

Sandefjord kommune etter 1. januar 2017.

Sandefjord kommune var plassert mellom Tønsbergfjorden i øst og Goksjø i vest. Mot sør grenset kommunen til Larvik, i nord til Andebu og Stokke. Bysenteret lå innerst i Sandefjordsfjorden. Den daværende kommunen ble opprettet 1968 ved at det tidligere Sandefjord ble slått sammen med omegnskommunen Sandar, tidligere Sandeherred.

Sandefjord er en meget gammel havn og var ladested allerede i 1680. Byen ble et anerkjent kur- og badested etter at det i 1837 ble funnet svovelholdig vann og gytje. I 1845 fikk byen kjøpstadsrettigheter. Sjøfart og hvalfangst ble de viktigste næringsveier for byen. Etter at hvalen på Finnmarkskysten ble fredet 1904, ble det satset på hvalfangst i havområdene ved Antarktis, og Sandefjord ble den førende hvalfangstby inntil norsk hvalfangst i Antarktis tok slutt i 1960-årene.

Sandefjord (før 2017) svarte til sognene og prestegjeldene Sandefjord, Sandar og Bugården, Sandefjord prosti i Tunsberg bispedømme.

Kommunevåpenet var en svart hval over et svart vikingskip med rødt og sølv seil mot en gull bakgrunn, det gjenspeiler hvalfangst og vikingskipfunn.