Kirkestua

Fra Kodal bygdeleksikon
Hopp til navigering Hopp til søk

Kirkestua i Kodal ble en realitet takket være en testamentarisk gave fra Randi Wike. Hun døde i desember 2004, 86 år gammel. I et testamente hun etterlot seg ga hun uttrykk for at hun ville gi 1,5 million kroner til Kodal menighet. Det er penger som kom godt med. Behovet for et nytt bårehus med forsamlingslokale, kjøkken, redskapsrom og toaletter hadde stått på menighetens ønskeliste lenge. Randi Wikes giverglede gjorde det mulig for menighetsrådet å få oppfylt dette ønsket.

Kirkestua dekker mange behov. I underetasjen er det et eget bårerom. Det har vært etterlengtet for dem som skal følge sine kjære til det siste hvilested. Nå får pårørende et lokale som kan gi plass for en verdig avskjed. Bårerommet er enkelt utsmykket med møbler som tidligere har vært brukt i kirken. To pidestaller og et bord ble funnet i kirketårnet bidrar nå til en verdig ramme for dem som i sorg skal ta et siste farvel med sine kjære.


En møteplass

Kirkestua i byggets hovedetasje gir menigheten nye muligheter. Her er det sitteplass til mer enn 30 personer. Der har møter, ulike samlinger og en rekke andre aktiviteter i menigheten et fast møtested. I tilknytning til kirkestua er det et enkelt kjøkken og toaletter.


Dugnad

I tillegg til den testamentariske gaven fra Randi Wike ble bygget realisert blant annet på grunn av frivillig innsats fra menighetens egne medlemmer. Det ble lagt ned mange dugnadstimer i forbindelse med byggingen.

Bygget ble tegnet av arkitekt Roar Tollnes. Det var firmaet Kodalbygg AS som oppførte bygget.

Det er Andebu kirkelig fellesråd som var byggherre, men det var menigheten i Kodal som fikk ansvar for drift av hovedetasjen. Det er fellesrådet som har ansvar for underetasjen.


Andre viktige bidrag

Gaver fra to av bygdas misjonsforeninger ga menigheten mulighet til å kjøpe inn møbler, bestikk, servise, piano, gardiner osv til kirkestua. Gaven kom fra et fond for bedehus i Kodal. Dessuten bidro en kommunal bevilgning og en arv.


Utsmykning

I kirkestua finnes et stort maleri på en av veggene. Det er malt av Kåre Trevland og har fram til kirkestua ble bygd vært en del av utsmykningen i Helgerød bedehus i Sandefjord. Motivet er ei oppslått bok - Bibelen.