Stener Speilberg

Fra Kodal bygdeleksikon
Revisjon per 25. jul. 2020 kl. 22:40 av N10670 (diskusjon | bidrag)
Hopp til navigering Hopp til søk
Stener Speilberg.

Stener Speilberg (1934-2016), lærer, rektor og idrettsleder.

Stener Speilberg ble født i Lillesand 1. mai 1934.

Han var utdannet lærer. Han og familien kom til Kodal sommeren 1966 da han ble ansatt som rektor på nye Kodal skole. Han var rektor på skolen til 31. desember 1997.

I et minneord om Stener Speilberg skrev de ansatte ved Kodal skole at "han var en rektor av den «gamle» skolen, autoritær i sin lederstil, men også omsorgsfull og opptatt av at alle skulle ha det bra".

Han mottok Bård Skolemesterprisen i 1997, for sin innsats som rektor ved «verdens beste» skole, nemlig Kodal skole.

Stener Speilberg var en markant idrettsleder. Før han kom til Kodal var han aktiv i Lillesand IL. I et minneord skriver Lillesand IL: "For oss gutter i Lillesand på 50- og 60-tallet, ble Stener vår store inspirator og idrettsleder. Han skapte en entusiasme og interesse for friidrett som i siste halvdel av femtitallet og første halvdel av sekstitallet er blitt betegnet som «Speilberg-epoken» i Lillesand IL. Ble det snakk om sport og idrett, var det aldri snakk om hvilken idrett vi deltok i, men i hvilken friidrettsgren vi konkurrerte. Stafettlagene fra Lillesand var fryktet langt utover Sørlandets grenser, og sterke prestasjoner i norske mesterskap på begynnelsen av 60-tallet, fikk VG til å skrive at «Lillesand var Norges friidrettsby nr. 1», - og det på en tid da Lillesand langt ifra hadde bystatus!"

Da Speilberg og familien i 1966 flyttet fra Lillesand til Kodal, fulgte idrettsinteressen med på lasset. På den tiden hadde ikke maraton særlig høy stjerne i norsk friidrett. Men i Kodal ble det i 1969 arrangert NM i 25 km landeveisløp og i 1975 NM i maraton. Mosjonsløpet Kodalmila, som ble arrangert første gang i 1977, lever i beste velgående.

I et minneord skriver flere nestorer i norsk friidrett følgende: "Uten forkleinelse for noen kan man si at han var katalysatoren som skapte en gullalder uten like i norsk langdistanseidrett, både i verdenstoppen og i bredden på kvinnesiden og i bredden på herresiden. Samtidig skjedde en oppblomstring av mosjonsløp over hele landet. Fra fjern og nær ble Stener kontaktet for tips og gode råd."

Stener Speilberg døde 8. september 2016.