Stener Speilberg

Fra Kodal bygdeleksikon
Hopp til navigering Hopp til søk
Stener Speilberg.

Stener Speilberg (1934-2016), lærer, rektor og idrettsleder.

Stener Speilberg ble født i Lillesand 1. mai 1934.

Han var utdannet lærer ved læreskolen i Kristiansand i 1957. Han tok senere senere videreutdanning i engelsk og kroppsøving. Han og familien kom til Kodal sommeren 1966 da han ble ansatt som rektor på nye Kodal skole. Han var rektor på skolen i nesten 32 år til 31. desember 1997.

I et minneord om Stener Speilberg skrev de ansatte ved Kodal skole at "han var en rektor av den «gamle» skolen, autoritær i sin lederstil, men også omsorgsfull og opptatt av at alle skulle ha det bra".

Han mottok Bård Skolemesterprisen i 1997, for sin innsats som rektor ved «verdens beste» skole, nemlig Kodal skole.

Stener Speilberg var også en markant leder innen friidrett, med mange tillitsverv i lag, krets og forbund. Før han kom til Kodal var han aktiv i Lillesand IL. I et minneord skriver Lillesand IL: "For oss gutter i Lillesand på 50- og 60-tallet, ble Stener vår store inspirator og idrettsleder. Han skapte en entusiasme og interesse for friidrett som i siste halvdel av femtitallet og første halvdel av sekstitallet er blitt betegnet som «Speilberg-epoken» i Lillesand IL. Ble det snakk om sport og idrett, var det aldri snakk om hvilken idrett vi deltok i, men i hvilken friidrettsgren vi konkurrerte. Stafettlagene fra Lillesand var fryktet langt utover Sørlandets grenser, og sterke prestasjoner i norske mesterskap på begynnelsen av 60-tallet, fikk VG til å skrive at «Lillesand var Norges friidrettsby nr. 1», - og det på en tid da Lillesand langt ifra hadde bystatus!"

Da Speilberg og familien i 1966 flyttet fra Lillesand til Kodal, fulgte idrettsinteressen med på lasset. På den tiden hadde ikke maraton særlig høy stjerne i norsk friidrett. Men i Kodal ble det i 1969 arrangert NM i 25 km landeveisløp og i 1975 NM i maraton. Mosjonsløpet Kodalmila, som ble arrangert første gang i 1977, lever i beste velgående.

I et minneord skriver flere nestorer i norsk friidrett følgende: "Uten forkleinelse for noen kan man si at han var katalysatoren som skapte en gullalder uten like i norsk langdistanseidrett, både i verdenstoppen og i bredden på kvinnesiden og i bredden på herresiden. Samtidig skjedde en oppblomstring av mosjonsløp over hele landet. Fra fjern og nær ble Stener kontaktet for tips og gode råd."

Stener Speilberg døde 8. september 2016.