Sandefjord

Fra Kodal bygdeleksikon
Revisjon per 12. okt. 2019 kl. 22:06 av N10670 (diskusjon | bidrag)
(diff) ← Eldre revisjon | Nåværende revisjon (diff) | Nyere revisjon → (diff)
Hopp til navigering Hopp til søk
thumb.

Sandefjord er Vestfolds største kommune med nesten 64.000 innbyggere og et areal på ca 425 km2.

Sandefjord kommune består fra 1. januar 2017 av tidligere Andebu kommune, tidligere Sandefjord kommune og mesteparten av tidligere Stokke kommune. Kommunen er en av de første sammenslåtte kommunene i kommunereformen som Stortinget vedtok i 2015.

Sandefjord var fram til 31. desember 2016 Andebus nabokommune i sørøst.

Den ligger mellom Tønsbergfjorden i øst og Goksjø i vest. Mot sør grenser kommunen til Larvik, i nord til Andebu og Stokke. Bysenteret ligger innerst i Sandefjordsfjorden. Den nåværende kommunen ble opprettet 1968 ved at det tidligere Sandefjord ble slått sammen med omegnskommunen Sandar, tidligere Sandeherred.

Sandefjord er en meget gammel havn og var ladested allerede i 1680. Byen ble et anerkjent kur- og badested etter at det i 1837 ble funnet svovelholdig vann og gytje. I 1845 fikk byen kjøpstadsrettigheter. Sjøfart og hvalfangst ble de viktigste næringsveier for byen. Etter at hvalen på Finnmarkskysten ble fredet 1904, ble det satset på hvalfangst i havområdene ved Antarktis, og Sandefjord ble den førende hvalfangstby inntil norsk hvalfangst i Antarktis tok slutt i 1960-årene.

Sandefjord svarer til sognene og prestegjeldene Sandefjord, Sandar og Bugården, Sandefjord prosti i Tunsberg bispedømme.

Kommunevåpenet er inspirert av, og er en gjengivelse av deler av Hvalfangstmonumentet, et landemerke i Sandefjord, laget av kunstneren Knut Steen og innviet i 1960.