Olav Strandskog

Fra Kodal bygdeleksikon
Revisjon per 20. jul. 2020 kl. 22:19 av N10670 (diskusjon | bidrag) (Ny side: '''Olav Strandskog''' (1886-1973), lærer, lokalpolitiker og ordfører. Olav Strandskog ble født 12. juli 1886 i Drangedal, Telemark. Han kom til Kodal i 1918, da han var 32 å…)
(diff) ← Eldre revisjon | Nåværende revisjon (diff) | Nyere revisjon → (diff)
Hopp til navigering Hopp til søk

Olav Strandskog (1886-1973), lærer, lokalpolitiker og ordfører.

Olav Strandskog ble født 12. juli 1886 i Drangedal, Telemark. Han kom til Kodal i 1918, da han var 32 år gammel. Han begynte da som lærer på Hvitstein skole. Den stillingen hadde han i hele 33 år fram til 1951. Før han kom til Kodal hadde han vært lærer i Tørdal i 10 år.

Han var også aktiv som lokalpolitiker for Venstre i Andebu. Han var medlem av herredsstyret i mange år, og var blant annet medlem i formannsskapet i årene 1935-1937. Da 2. verdenskrig tok slutt i 1945 ble han valgt til ordfører i Andebu. Dette var et verv han hadde i tre perioder fram til 1955.

Han var lærernes representant i Andebu skolestyre i årene 1921-1923, 1926-1931 og 1936-1940.

Da Olav Strandskog fylte 85 år i 1971 ble han intervjuet av lokalavisen Sandefjords Blad. Da sa han blant annet:

- Jeg skulle hverken vært ordfører eller lærer, forteller Strandskog videre. Meningen var at jeg skulle følge i min fars fotspor å bli enten snekker eller bygningsarkitekt. Men en brokk i ung alder satte en stopper for det.

Selv om synet i de senere årene er blitt dårligere leser Strandskog mye, da særlig aviser. Politikken interesserer han seg ikke så mye for lenger, men han liker stadig å følge med på hva som skjer ute i verden. Han har også mange gode minner fra tiden i kommunestyret og vennene der. Særlig Ivar Bjørndal som er hans nære venn opplevde han mye hyggelig sammen med.

Når Bjørndal som er høyremann og Strandskog kommer sammen diskuterer man ikke politikk. Nei da er det heller fisking det prates om.

Ellers legger han til at han har mye å takke Andebu kommune og Kodal for. Kodal som han forøvrig har skrevet dikt om, står hans hjerte meget nær.

De siste årene bodde han både i Drangedal og Kodal. Han døde 4. november 1973, og ble begravet fra Kodal kirke 9. november 1973.


- Jeg skulle hverken vært ordfører eller lærer, forteller Strandskog videre. Meningen var at jeg skulle følge i min fars fotspor A bli enten snekker eller bygningsarkitekt. Men en brokk i ung alder satte en stopper for det. Selv om synet i de senere årene er blitt dårligere leser Strandskog mye, da særlig aviser. Politikken interesserer han seg ikke så mye for lenger, men han liker stadig å følge med på hva som skjer ute I verden. Han har også mange gode minner fra tiden i kommunestyret og vennene der. Særlig Ivar Bjørndal som er hans nære venn opplevde han mye hyggelig sammen med Når Bjørndal som er Høyreman~ og Strandskog kommer sammen diskuterer man ikke politikk. Nei da er det heller fisking det prates om. Ellers legger han til at han har mye A ta~ke Andebu kommune og Kodal for. Kodal som han fo røvrig har skrevet dikt om, står hans hjerte meget nær. 85 årsdagen blir forø vrig feiret søndag sammen med nærmeste familie hos Gudrun og Anders Gjelstad i Kodal.