Hans Holmen

Fra Kodal bygdeleksikon
Revisjon per 30. jun. 2014 kl. 22:00 av N10670 (diskusjon | bidrag) (Ny side: Holmen, HansKategori:Kunstnere '''Hans Holmen''', (1878-1958), billedkunstner. right|thumbnail|300px|Hans Holmen.Hans Holmen bl...)
(diff) ← Eldre revisjon | Nåværende revisjon (diff) | Nyere revisjon → (diff)
Hopp til navigering Hopp til søk

Hans Holmen, (1878-1958), billedkunstner.

Hans Holmen.

Hans Holmen ble født 1878Holmen i Hedrum. Han utdannet seg ved Harriet Backers malerskole i Kristiania 1899 - 1900 og ved Zahrtmanns malerskole i København de to følgende år. Debuterte på Statens kunstutstilling 1902 med et maleri fra fløtningen. Sine motiver fant han stort sett i hjembygdas skog- og jordbruk, og han fikk etter hvert et godt navn som portrettmaler.

Et portrettoppdrag bragte ham til England og Frankrike hvor han særlig studerte skulptur i museene. Han gikk mer og mer over til denne uttrykksformen uten å gi slipp på malingen. Etter første verdenskrig slo han seg ned i Sandefjord, der hans skulptur av presten og salmedikteren M. B. Landstad fikk plass i 1928. Det var første gang en offentlig statue var hugget i norsk hardstein. Sammen med "Myllarguten" på Nordagutu, Ulabrand-monumentet i Ula og bysten av Harald Sohlberg på Røros, regnes den til hans hovedarbeider. Han har også formet minnesmerker over de falne 1940-1945 ved Bommestad i Hedrum og i Stokke.

Særegne er mange av de gravstøtter, gravplater og relieffer, nærmere 60 i tallet, som smykker kirkegårder mange steder i landet. De fleste er hugget i stein, noen få er utført som relieffer i bronse. Et par smijernsarbeider foreligger også etter Holmens tegninger.

Til hans tidlige produksjon hører en rekke illustrasjoner til noen av Lorens Bergs bygdebøker. Holmen sto også for utsmykningen i Kodal kirke, men disse arbeidene er fjernet ved restaurering av kirken.

Hans Holmen.

I 1936 lagde han utkastet til Kodal ungdomslags fane. Motivet var basert på en uttalelse fra Lorens Berg: “Ungdommen må leike, men det skal være helg over leiken.” “Helg over leiken” ble derfor motivet på fanen, som for øvrig er illustrert med lagets navn og stiftelsesår, og et dansende par.

Holmen har også laget støtten av Lorens Berg ved Gallisvannet i Kodal.

Hans Holmen døde i 1958.