Forside

Fra Kodal bygdeleksikon
Hopp til navigering Hopp til søk

Velkommen til Kodal bygdeleksikon!

Bygdeleksikonet er en samling informasjon om personer, steder og begivenheter i Kodal. Du finner fram i leksikonet ved å skrive inn et søkeord i søkefeltet.
Bygdeleksikonet utbygges over tid. Du finner derfor på langt nær et fullstendig leksikon i dag. Til nå er 390 artikler lagt inn i leksikonet.

Har du kommentarer eller ideer som kan være nyttig for leksikonet?
Send en e-post til kontakt@kodal.info

Alle artikler | Alle kategorier | Nye sider | Årstall

Kodal

Kodal er ei bygd i tidligere Andebu kommune i Vestfold. Andebu ble fra 2017 en del av Sandefjord kommune. Kodal ligger ca 10 km nord for Sandefjord sentrum. Bygda har ca 1.770 innbyggere (2022).

Kodal er et delområde i Sandefjord kommune. Delområdet Kodal er inndelt i fem grunnkretser: Gjerstad, Hvitstein, Trevland, Rismyr og Prestbøen.

Kodal før og nå

Kodal forandrer seg. Bygdeleksikonet inneholder mye historie, men vi presenterer også dagens Kodal sammenlignet med hvordan bygda var tidligere.

Samleside for "Kodal før og nå".

Historier fra Kodal

Her finner du historier som ikke nødvendigvis er historisk eller geografisk korrekte, men som er spennende lesing og gir farge til Kodals historie.

Samleside for "Historier fra Kodal".

Visste du dette?

Smakebiter fra leksikonet

Lorens berg.gif
Lorens Berg
Lokalhistorikeren Lorens Berg ble født i Kodal. Han skrev til sammen sju bygdebøker fra Vestfold. Bøkene hans ble sett på som banebrytende. I tillegg var Berg en markant skikkelse i Kodals kultur- og foreningsliv.
Kodal kirke.gif
Kodal kirke
Kodal kirke var opprinnelig en langkirke av stein fra middelalderen, antagelig bygd på 1100-tallet. Den nevnes første gang i 1339. Kirken kalles i middelalderen Kuadals kirkja, til dels Kvadal eller Kvadadal.
Vuf-logo.gif
Kodal ungdomslag
Ungdomslaget ble stiftet i 1900. Gjennom mer enn 100 år har laget opplevd vært en viktig kulturaktør i bygda.
Bygdenavnet.png
Kodal - bygdenavnet
Hvorfor heter bygda Kodal? Hva er opphavet til bygdenavnet? Det har ikke noe med kuer å gjøre, men kanskje med et elvenavn eller kvae som finnes på trærne.